Dezbateri relaxante, dar serioase, în tabăra SF & Fantasy ASPHAR de la Rădăşeni

Dezbateri relaxante, dar serioase, în tabăra SF & Fantasy ASPHAR de la Rădăşeni

 

Profesorii CONSTANTIN DUMITRU şi VIOLETA IACENTIUC, precum şi arhitectul CONSTANTIN LUNGU ne-au făcut marea onoare de a “trece pragul” taberei de la Rădăşeni şi de a schimba idei nu numai pe teme de science-fiction, ci şi de viaţă.

De mare succes s-a bucurat concursul propus de GEORGE SAUCIUC şi jurizat alături de MIRCEA NANU MUNTEAN – participanţi şi câştigători, totodată, au fost ALEXANDRA DIACONIŢA, DIANA VACARIŢA, CORNELIA MURARIU, EMA TURCU, CĂLIN DĂNILĂ şi, cu voia dumneavoastră, subsemnata.  Chiar dacă unii  dintre noi, de emoţie, nu am spus-o chiar de la prima strigare, cred că toţi ne-am propus să “devorăm” cărţile oferite de Clubul de Iniţiativă Literară drept premii.

Apropo de NANU MUNTEAN, lectura din  Fonetică, sintaxă şi morfologie academică ( Cu dex -ul nonconformist la crâşma lui Ilie )  a fost încă un moment de învăţare într-un mediu relaxant.La fel de interesant a fost atelierul de desen interactiv coordonat de prof. VIOLETA IACENTIUC, în cadrul căruia fiecare dintre noi şi-a descoperit sau confirmat talentul ( chiar şi latent ) în domeniu.

Nu mai puţin ascultată şi comentată a fost dezbaterea  Etica roboţilor,  prilej pentru prof. MIHAI FETCU să ne inducă ideea că ASPHAR este o insulă, nu una fizică, ci una imaginată de toţi cei care au participat, în această săptămână, la un dialog viu, liber şi dătător de noi cunoştinţe.  Cine nu a reuşit să participe în acest an cu siguranţă are ce regreta !  Dar nu-i nimic, proiectul îşi trăieşte pionieratul, aşa încât înainte mult mai este…

Arhitectul CONSTANTIN LUNGU ne-a dezvăluit câteva considerente pe tema arhitecturii viitorului, cea parametrică, dar şi cea organica, care pune fiecare element în strânsă legătură cu natura şi ambientul. Ce am reţinut este că locul cere casa şi nu casa locul, aşa cum greşit mai cred unii care îşi ridică ditamai hardughia pe o parcelă între blocuri.

ALMA GAVRIL